29 november 2014

Nya leksaker

När jag var liten lekte man med Meccano, plåtbitar med hål i, som kunde fogas ihop med hjälp av skruvar och muttrar. Mina barn lekte med LEGO, plastbitar som trycks samman till diverse större föremål. Dagens ungdomar leker med DNA. Ja just det, DNA-bitar! Genetisk kod, som skapar nya livsformer. För några månader sedan startade den första biohacker-föreningen i Sverige. Se gärna mitt blogginlägg 2014-11-02, om Syntetisk biologi.

Det som förvånar mig är att "ingen" i samhället verkar reagera. Något som dock inte  förvånar mig är att människan är så himla klåfingrig; att man inte tycks förstå att vissa saker i tillvaron (naturen) bör man kanske inte ge sig på hur som helst. När DNA-molekylens funktion blev känd för ca 50 år sedan fick jag faktiskt uppfattningen att filosofer och andra kloka människor ansåg att det skulle vara etiskt oacceptabelt, ja t o m farligt, att manipulera livets kod. Efter att då ha funderat någon tid över detta kom jag tyvärr fram till profetian att nån kreativ forskare i framtiden kommer att skapa helt konstgjorda varelser, med hjälp av DNA-teknik. Snart är vi alltså där.

18 november 2014

Ny genus-app

Yes, nu är den här, appen som mäter jämställdhet! Kanske är en grej som laddar in all den info som man sprider omkring sig i det här datasamhället (jfr Big Data, Facebook, NSA och sådant), och sedan gör beräkningar enligt nån slags genusskala. Nä, inte alls så sofistikerat. Det är helt enkelt en form av schack-klocka, en sån där tingest där man kollar av så att bägge spelarna får exakt lika lång total betänketid. Den nya genus-appen är tänkt att mäta den tid som män respektive kvinnor har ordet, i t ex ett sammanträde.

Liknelsen med schack-klockan är kanske inte så dum. Schack är ju ett spel, precis som genuskampen, och allt är antingen svart eller vitt.

Uppfinnaren till genustidmätaren menar att det finns många utvecklingsmöjligheter av appen. Personligen skulle jag föreslå en funktion som analyserar kvalitén  på det som sägs. Då är det inte alls osannolikt att den som pratat minst sagt de bästa sakerna. Oavsett dennes kön.

12 november 2014

Solar Superstorm

Antag att du får 24 timmars förvarning inför ett elavbrott som riskerar att drabba större delen av Nordeuropa, och som kan väntas pågå i upp till 6 månader. Vad gör du då?

1. Laddar mobiltelefonen. Då kan man ju i alla fall fotografera det västerländska samhällets kollaps, ty använda mobilen till exempelvis s k röstsamtal eller kolla av facebook-händelserna lär snabbt bli omöjligt.

2. Köper 10 extradunkar bensin, lastar in dessa samt familjen i den fulltankade bilen och drar söderut. Det gäller dock att handla snabbt, innan alla andra kommer på samma idé.

eller

3. Flyttar in hos gröna-vågen-kompisen på landet, som har eget vindkraftverk (samt en reservturbin i forsen), öppen spis och färdigkapad ved för ett halvår framåt, vildsvin i skogen, fisk i sjön, jägarexamen, fiskekort och naturligtvis egen borrad brunn.

Ever heard of a Solar Superstorm? Nej, inte ens samhällets beredskapsmyndigheter verkade särskilt insatta när jag för drygt 4 år sedan började undersöka saken. Sedan dess har det hållits internationella seminarier och skrivits diverse rapporter. Helt kort om naturfenomenet som sådant:

Från solen lösgörs ibland extremt stora mängder plasma (laddade partiklar) som far iväg genom rymden med en hastighet på 500-3000 km/s. Om en sådan kaskad träffar jorden bildas bl a mycket stora elektriska strömmar i elnäten, så kraftiga att mängder av transformatorer kan skadas. Då kan man räkna med omfattande strömavbrott. Det senaste tillfället i "modern" tid, som drabbade jorden, var 1859 (the Carrington Event). Sommaren 2012 skedde faktiskt ett utbrott på solen som var ännu större än det 1859, men dessbättre missade partikelströmmen jorden den gången.

NASA har gjort en liten video där man grafiskt återskapat denna celesta händelse. Webbsida (länk).

02 november 2014

Syntetisk biologi

Acta Catastrophica har som en av sina ambitioner att uppmärksamma några av de globala hot som kan tänkas föreligga mot mänskligheten. Jag ska i detta inlägg kort redovisa mina första intryck av ett tämligen nytt område kallat Syntetisk biologi. Det handlar om hur man med hjälp av verkliga 'genetiska byggbitar' konstruerar nya organismer. Detta är i grunden rätt så enkelt, och tydligen så lockande att det uppstått en slags subkultur ute i samhället, benämnd DIY Biology, do-it-yourself biology. För en i sammanhanget relativt billig penning, säg några tiotusen kr, kan gemene man idag skapa ett DNA-laboratorium hemma i garaget. Via internet beställer man sedan önskat DNA-material, och "programkoden" (instruktionerna) som behövs för att förstå hur bitarna ska sättas samman ligger fritt tillgänglig på nätet.

Än så länge experimenterar man mest med harmlösa bakterier, som det verkar. Några hemmafixare säger sig ha lyckats framställa självlysande yoghurt genom att sätta ihop DNA-bitar från bioluminescenta djur (typ lysmaskar alltså), med DNA från bakterier som trivs i yoghurt. En sådan produkt kan ju vara praktisk att ha, om lampan i kylskåpet skulle gå sönder.

Nåja, det finns bakterier som inte är lika hälsosamma som lactobacillus. Jag bara väntar (eller snarare tvärtom...) på den dag då någon lyckas "bygga" en bakterie som kan ta kål på en stor del av jordens befolkning. Rent teoretiskt bör det inte vara omöjligt. Virus kanske är ännu enklare.

Datavirus och hackers-verksamhet är utbredda gissel idag. Hittills har man mest inriktat sig på software, men i viss mån även hardware. Med DNA-tekniken skapas det nya wetware. Det vore knappast förvånande om en del personer med kompetens att producera datavirus blir intresserade av att experimentera med riktiga organismer, s k bio-hacking.

Bäva månde mänskligheten...