20 oktober 2014

Diplomerad nånting

Okej, vid sidan av att vara legitimerad nånting kan man alltså vara certifierad nånting (Se blogginlägg 2014-10-15). Dessutom finns formen diplomerad nånting, icke att förglömma. Intrycket, av funna exempel att döma, är att 'diplomerad' möjligen används med något större urskillning än 'certifierad'. Här är dock några udda exempel:

- diplomerad besökshund
- diplomerad djurhomeopat
- diplomerad livscoach
- diplomerad sadelutprovare
- diplomerad öronhåltagare

Fotnot: Examenstiteln Diplomingenjör  används i t ex Tyskland och Finland för dessa länders motsvarigheter till den svenska civilingenjörsexamen.

15 oktober 2014

Certifierad nånting

Det verkar pågå nån slags inflation i certifieringsbranschen. Jag beskrev i föregående inlägg (2014-10-13) några typer av certifieringsmöjligheter som erbjuds på organisationsnivå. Härutöver finns en mängd utbildningar som leder fram till någon form av auktorisering på individnivå.

Legitimering används sedan länge för vissa specificerade yrkesgrupper, som exempelvis läkare och psykologer. Men vid sidan av denna lagreglerade legitimering florerar ett stort antal så kallade certifieringar. Här är några av de kanske mindre kända:

- certifierad djurkommunikatör
- certifierad nagelteknolog
- certifierad agil produktägare
- certifierad virtualiseringsingenjör
- certifierad facilitator
- certifierad zumbainstruktör
- certifierad ögonfransförlängare

Utbildningstidens längd varierar avsevärt mellan olika typer av legitimeringar/auktorisationer/certifieringar, från två dagar till åtta år. I den superkorta kursen används telepati. Pedagogiken går framåt.

13 oktober 2014

Certifieringspandemi

Certifieringspandemin breder ut sig. Som alla globala infektioner riskerar den att under en tid förlama organismen (organisationen). Genusområdet ligger väl framme; flera hundra arbetsplatser har blivit HBT-certifierade. Utvecklingen på det området går snabbt. Förslag finns att hänga på några bokstäver till, så nu ska det handla om HBTQIA. Affärsområdet växer.

I skuggan av genus-certifieringen pågår alltjämt den kanske lite tyngre kvalitetsledningscertifieringen, ISO9001. Senaste tillskottet i ISO-sfären är miljöledningscertifieringen, ISO14001. Och när man klarat av dessa procedurer väntar OHSAS 18001, certifiering avseende systematiskt arbetsmiljöarbete. Därutöver förekommer ytterligare en handfull lite mer specifika certifieringsmöjligheter, t ex inom trafiksäkerhet och det medicinska området.

Certifiera mera.

07 oktober 2014

N-läggning

Någon kanske undrar vad koden N, som uttryck för sexuell läggning, betyder (se blogginlägg 2014-10-06). Enligt förlegad könsuppfattning skulle det kanske tolkas som "Normal", dvs heterosexuell. Idag är det dock normalt att inte vara normal. En något mindre provokativ tolkning skulle vara "Naturlig", men det fungerar inte heller eftersom det för vissa individer inte känns naturligt med heterosexualitet. För att motivera min användning av koden N krävs först en liten utvikning:

Livet på jorden har för oss människor två grundläggande mål, ett kortsiktigt och ett långsiktigt:

- Skaffa mat
- Skaffa barn

Det är allt. Hela evolutionens idé är förfining genom fortplantning. Naturen har för människans del ordnat detta genom inrättande av två (biologiska) kön, hanar respektive honor. Då tycker jag att man törs påstå att det är naturenligt, dvs i enlighet med naturens inneboende ordning, med heterosexualitet. Därför kod N.

06 oktober 2014

Genuskoder

Det verkar föreligga en del språkliga oklarheter i köns/genus-området, i vart fall i den allmänna debatten. Facebook erbjuder sina medlemmar ett femtiotal olika gender options att välja mellan. Tyvärr tycker jag att man blandar ihop tre aspekter som faktiskt kan, och bör, hållas åtskilda:

Kön: Borde i princip bara kunna vara hane eller hona (se blogginlägg 2014-06-05)

Könsidentitet (genus): Graden av upplevd "manlighet" respektive "kvinnlighet", enligt klassisk terminologi.

Sexuell läggning: Hetero-, homo-, bi- eller asexuell.

Det borde vara möjligt att konstruera ett slags kodsystem, där vardera av dessa tre aspekter uttrycks med hjälp av något slags numeriskt värde eller kod. När det gäller 'kön' känns det, i denna binära tidsålder, naturligt att använda tecknen (bokstäverna) O resp I, för de två möjliga könen. Med lite fantasi är det lätt att förstå vilket av tecknen som avser vilket kön. Men samtidigt finns naturligtvis en risk att någon uppfattar tecknen som siffrorna 0 resp 1, och därmed menar att det runda (ovala) tecknet är mindre värt än det rakt uppåtstående. Svårt det här, med jämlikhet.

Individens genus (dvs självupplevda könsuppfattning) borde kunna uttryckas med två stycken procenttal, t ex 80/20. Den procentsats som står i första position föreslås, enbart som en praktisk konvention, avse graden av identifikation med individens cisgender, dvs den könsidentitet som enligt klassisk könsuppfattning förknippats med individens fysiska kön. Om exemplet 80/20 avser en hane, så ska detta utläsas som att ifrågavarande hane upplever sig till 80% som "manlig" och till 20% som "kvinnlig". Alla möjliga kombinationer av procenttalen kan förekomma, dock får summan av talen aldrig överstiga 100%. Den som helt tycker sig sakna såväl manliga som kvinnliga egenskaper kan ange 0/0.

När det gäller att beteckna en viss individs (huvudsakliga) sexuella läggning föreslås kodbokstäverna N, H, B och A.

En gammal hederlig karlakarl skulle alltså (rent teoretiskt) kunna karakteriseras med koduttrycket  I_100/0_N

04 oktober 2014

Världsdjurdagen

Idag (4 okt) är det World Animal Day, Världsdjurdagen. Den instiftades redan 1931, av en grupp ekologer vid ett möte i Florence. Organisationen 'Naturewatch Foundation' lanserade år 2003 en särskild webbsajt för World Animal Day. Där uppmanas vi alla att göra någon extra manifestation av vårt engagemang för världens djur, just på Världsdjurdagen.

Här i Sverige firar vi 4:e oktober genom att ta en extra kanelbulle till kaffet, ty i det här landet är 4:e okt instiftad som 'Kanelbullens Dag'. Den är t o m inskriven (för-tryckt) i min "officiella" bordsalmanack på jobbet, i likhet med andra dagar av jämförbar betydelse, som t ex islams nyårsdag.

Men man får väl vara tacksam för att 4:e oktober i Sverige inte  är 'Köttbullens Dag' (apropå de stackars djuren). Den infaller som bekant 23 augusti, alltså en vecka innan 'Fluortantens Dag'. Ja, det är mycket att hålla reda på nuförtiden.