06 oktober 2014

Genuskoder

Det verkar föreligga en del språkliga oklarheter i köns/genus-området, i vart fall i den allmänna debatten. Facebook erbjuder sina medlemmar ett femtiotal olika gender options att välja mellan. Tyvärr tycker jag att man blandar ihop tre aspekter som faktiskt kan, och bör, hållas åtskilda:

Kön: Borde i princip bara kunna vara hane eller hona (se blogginlägg 2014-06-05)

Könsidentitet (genus): Graden av upplevd "manlighet" respektive "kvinnlighet", enligt klassisk terminologi.

Sexuell läggning: Hetero-, homo-, bi- eller asexuell.

Det borde vara möjligt att konstruera ett slags kodsystem, där vardera av dessa tre aspekter uttrycks med hjälp av något slags numeriskt värde eller kod. När det gäller 'kön' känns det, i denna binära tidsålder, naturligt att använda tecknen (bokstäverna) O resp I, för de två möjliga könen. Med lite fantasi är det lätt att förstå vilket av tecknen som avser vilket kön. Men samtidigt finns naturligtvis en risk att någon uppfattar tecknen som siffrorna 0 resp 1, och därmed menar att det runda (ovala) tecknet är mindre värt än det rakt uppåtstående. Svårt det här, med jämlikhet.

Individens genus (dvs självupplevda könsuppfattning) borde kunna uttryckas med två stycken procenttal, t ex 80/20. Den procentsats som står i första position föreslås, enbart som en praktisk konvention, avse graden av identifikation med individens cisgender, dvs den könsidentitet som enligt klassisk könsuppfattning förknippats med individens fysiska kön. Om exemplet 80/20 avser en hane, så ska detta utläsas som att ifrågavarande hane upplever sig till 80% som "manlig" och till 20% som "kvinnlig". Alla möjliga kombinationer av procenttalen kan förekomma, dock får summan av talen aldrig överstiga 100%. Den som helt tycker sig sakna såväl manliga som kvinnliga egenskaper kan ange 0/0.

När det gäller att beteckna en viss individs (huvudsakliga) sexuella läggning föreslås kodbokstäverna N, H, B och A.

En gammal hederlig karlakarl skulle alltså (rent teoretiskt) kunna karakteriseras med koduttrycket  I_100/0_N