30 juni 2020

Ingen reagerar

Mobil-appar är nog den största förbannelse som drabbat mänskligheten i modern tid, ur integritetssynpunkt. Ett mer effektivt globalt övervakningssystem finns inte. Det förvånar mig att inte särskilt många av de drygt 3 miljarder användarna av nätgiganternas tjänster tycks reagera, i vart fall inte så att det märks. Måhända skulle det krävas ett engagemang i paritet med klimatpanikens dimension för att något ska hända.


Den som eventuellt betraktar mina farhågor som överdrivna, kan ju läsa artikeln "Are you ready? Here is all the data Facebook and Google have on you" av Dylan Curran i The Guardian 2018-03-30. Bakgrunden är att man kan begära ut en kopia av alla data som Google (resp Facebook) lagrat om en. Artikelförfattaren fick ta emot en fil på 5.5 GB från Google, motsvarande ca 3 miljoner A4-sidor.
Hur många som läst Guardian-artikeln vet jag inte. Knappast alla de 3 miljarder android-användarna; kanske inte ens en tiondels promille av dem. Jag tycker mig kunna urskilja ett antal orsaker till avsaknaden av engagemang i denna fråga:


- Naivitet, godtrogenhet.
- Man vill inte veta.
- Man vet, förstår implikationerna, men bryr sig ändå inte på det rent personliga planet.
- I den mån man anar hur det ligger till, så sätter man sig över detta. Fåfänga och bekvämlighet väger tyngre.
- Man kan inte föreställa sig att det skulle kunna vara så som jag beskriver.
- Fokusering på nuet - inga konsekvensanalyser avseende risk för framtida missbruk av insamlade data.
- Eftersom man inte uppfattar sig som någon med onda avsikter, så tycker man sig inte ha något att frukta.
- Man utgår ifrån att i den mån någon obehörig fysisk person tar del av det insamlade materialet, så kommer den personen att förbli anonym i förhållande till användaren. Det vore nog en annan sak om det var ens granne, eller partner.
- Man irriteras på principiella grunder, men finner det utsiktslöst att åstadkomma någon förändring.


Men merparten användare kanske faktiskt uppskattar Googles "hjälpsamhet". Det intrycket kan man i alla fall få när man läser recensioner, användarforum eller artiklar i vissa datatidskrifter. Där uttrycker man snarare sin irritation över att systemen blivit  "segare", att röstassistenten inte fattar vad man menar etc etc. Inte en tanke på integritetsproblematiken. Aningslösa teknikfantaster, en lika tacksam målgrupp som de socialt nyfikna tillika fåfänga Facebook-användarna.


Eller är det kanske som med tobaksbruk - rökning av den enskilda cigaretten orsakar inte några omedelbara cancersmärtor - den eventuella effekten kommer decennier senare. Ungefär som med 'likes' på Facebook - en enskild statusuppdatering eller ett oförsiktigt tryck på gilla-knappen medför inte några omedelbara obehag - men om någon obehörig i framtiden missbrukar alla aggregerade uppgifter kan det bli jobbigt. Men det är då det.


Det kasseras omkring 1 miljard mobiler varje år. Den enklaste åtgärden för att komma tillrätta med den integritetskränkande övervakningstyrannin vore om alla de som slänger sin gamla mobil lät bli att skaffa en ny.