02 november 2014

Syntetisk biologi

Acta Catastrophica har som en av sina ambitioner att uppmärksamma några av de globala hot som kan tänkas föreligga mot mänskligheten. Jag ska i detta inlägg kort redovisa mina första intryck av ett tämligen nytt område kallat Syntetisk biologi. Det handlar om hur man med hjälp av verkliga 'genetiska byggbitar' konstruerar nya organismer. Detta är i grunden rätt så enkelt, och tydligen så lockande att det uppstått en slags subkultur ute i samhället, benämnd DIY Biology, do-it-yourself biology. För en i sammanhanget relativt billig penning, säg några tiotusen kr, kan gemene man idag skapa ett DNA-laboratorium hemma i garaget. Via internet beställer man sedan önskat DNA-material, och "programkoden" (instruktionerna) som behövs för att förstå hur bitarna ska sättas samman ligger fritt tillgänglig på nätet.

Än så länge experimenterar man mest med harmlösa bakterier, som det verkar. Några hemmafixare säger sig ha lyckats framställa självlysande yoghurt genom att sätta ihop DNA-bitar från bioluminescenta djur (typ lysmaskar alltså), med DNA från bakterier som trivs i yoghurt. En sådan produkt kan ju vara praktisk att ha, om lampan i kylskåpet skulle gå sönder.

Nåja, det finns bakterier som inte är lika hälsosamma som lactobacillus. Jag bara väntar (eller snarare tvärtom...) på den dag då någon lyckas "bygga" en bakterie som kan ta kål på en stor del av jordens befolkning. Rent teoretiskt bör det inte vara omöjligt. Virus kanske är ännu enklare.

Datavirus och hackers-verksamhet är utbredda gissel idag. Hittills har man mest inriktat sig på software, men i viss mån även hardware. Med DNA-tekniken skapas det nya wetware. Det vore knappast förvånande om en del personer med kompetens att producera datavirus blir intresserade av att experimentera med riktiga organismer, s k bio-hacking.

Bäva månde mänskligheten...