21 maj 2020

Partiell immunitet

Jag misstänker att begreppet flockimmunitet gör mer skada än nytta. Nyttan kan vara att det upplevs som någonting positivt att se fram emot. Skadan är att begreppet kan tolkas som att hela befolkningen (=flocken) blivit immun, och att man då kan börja leva som vanligt igen. Men så förhåller det sig inte - viruset finns kvar i samhället även om en viss andel av befolkningen blivit immun, och så länge det finns individer som är mottagliga för sjukdomen så kommer viruset fortsätta att infektera, om än i lägre takt.


Osäkerheterna är stora beträffande vilken grad av immunitet som en individ som varit infekterad av viruset kan ha utvecklat, och hur snabbt den avtar med tiden. Det är inte heller klarlagt vilket värde som gäller för virusets genuina smittsamhet R(0).


Vore det inte bättre att tala om partiell immunitet? Spridningsmåttet R(e) varierar sannolikt avsevärt mellan såväl grupper som geografiska områden, och över tid. Med kännedom om den partiella immuniteten för specifika delpopulationer så borde det vara lättare att utforma adekvata restriktionsåtgärder.